info@glashatai.com 20:59 15.07.2024

За кучетата и за хората /откровено/


За кучетата и за хората /откровено/

Да се родиш и живееш в България е  особено предизвикателство. Да ти се случи това  е двойно по-голямо, на моменти достигащо до изпитание.  Това е положението, тук проблеми бол,  затова преодоляването им и оцеляването на въпреки всичко е толкова скадко.   Това важи за хората. В последния месец, оказа се важи и за кучетата. Популацията им тук стремглаво расте. Животинките са изправени пред предизвикателството не само за оцеляване и съжителство с индивиди всякакви, но и пред смъртна заплаха, скрита в храната им.

Съжителството на хора и шарковци отдавна е сървайвър. Страх ужасява и едните и другите. На моменти и агресия избива.  Сблъсъкът е  естествен и породен от нечия глупост, извратено мислене за грижа и нечия алчност. Защото колкото и да обичате животните, ако са заплаха за детето Ви или за друг любим човек-  реакцията е ясна. А те стават заплаха, когато им нарушиш територията, минеш пред входа, където нечия изратена представа за грижа им е създала представата за собственост, слагайки остарялата храна от хладилника.

Кучешкият проблем не е Пернишки. Повсеместен е. Има и приятни изключения на градове дето нито едно лаещо не можеш да срещнеш без стопанина му да е с него, но те са по-ското изключение.

В последния месец, тук стана истински ад. Някой си позволи да изтрови десетки кучета, рискувайки живота и на хора. От полицията признават за двайсетина отровени лаещи четириноги. Кучкари твърдят че бройката е поне три пъти повече. Водят се следствени действия, които е ясно че няма да доведат до разкриване на жестокия извършител. В града се носят страховити версии, гравитиращи от „зъл манияк бродещ” из паркове и градинки, до „онези, които не могат да се справят с проблема”.  И двете предположения са достатъчно безумни. Сигурното е едно. Кучешкият проблем  е решим, ако има воля за това. В решението му са заложени, обаче много интереси и изключително много пари. Ограничи ли се популацията, намаляват и парите.

Днес защитници на животните си спретват поредния протест пред Общината. Между другото такива вече имаше, даже и национална телевизия бяха викнали, за да заснеме дивотиите им и да се  видят на екран. Слава Богу идиотията с размятане на кучешки трупове не бе показана. Е, видяхме кресливи майки, страхуващи се да разходят децата ся в парка, заради отровата, но ги бяха довели, за да видят на живо как се носят мъртви животни в чували напред-назад. Разпознахме и ангажирани с овладяването на популацията на бездомни животни в миналото. Защо ли не си спомняме, някога града да е бил без свободно движещи се глутници лаещи по улиците.
Днес протестът е разрешен от Общината. В позволението е записано изрично „Мероприятието да се извърши без да се нарушава обществения ред и да се спазват правилата”, описани подробно в членове и алинеи .Дано това има възпиращ фантазията на протестиращите ефект, че така се раждат те вицовете за  живеещите на тази територия ‘винкели”

Истината е, че за решаването на проблема с бездомните кучета  се полагат някакви усилия. Дават се и не малко пари на фона на изтънелия джоб на града. Ефектът е нулев. Защо? Това е въпросът, който си задават огромна част от перничани. Вероятно, защото интересите са големи. Очевидно че проблем има и той не е само в липсата на приют.

Глашатай попита общината Има ли извършени проверки на частни стопани на домашни любимци. Колко са те за първите 10 месеца на годината. Има ли констатирани нарушения и санкционирани собственици на кучета. Колко? Какви са санкциите?

От администрацията на кмета отговориха, че  Съгласно Наредбата за притежаване и отглеждане на животни – домашни любимци /кучета и котки/ и ограничаване популацията на безстопанствени кучета на територията на Община Перник, в Раздел VІ, Административно-наказателни разпоредби, чл. 22 и чл. 23 регламентира, че Кметът на община Перник и упълномощени от него длъжностни лица извършват проверки по постъпили писмени молби, жалби и сигнали за нарушения на наредбата, подадени от държавни органи, физически и юридически лица, като анонимни сигнали не се проверяват. Колко са проверките не стана ясно, колко санкционираните- също
Контролните органи в лицето на Общински инспекторат, съставят констативни протоколи и дават предписания със срокове и отговорници за отстраняването им при констатиране на нарушения по Наредбата за притежаване и отглеждане на животни – домашни любимци /кучета и котки/ и ограничаване популацията на безстопанствени кучета на територията на Община Перник. Санкциите са: в случай на нарушения по чл.4, ал. 1 и ал. 2, което касае регистрацията на домашни любимци на собственика на кучето се налага глоба с фиш в размер до 50лв. При повторно нарушение в рамките на текущата година се съставя акт за административно нарушение и се издава наказателно постановление за налагане на глоба в размер до 200лв.

Попитахме също, дали общинският инспекторат прави ли проверки има ли констатирани нарушения на собственици, които разхождат домашните си любимци без каишка и намордник? Има ли санкционирани собственици за подобни нарушения? /колко са и какви са глобите/

Общински инспекторат и представители на отдел „ОСКТТЗ" на Община Перник, съвместно със служители на ОД на МВР извършват непрекъснати проверки в територията на централен градски парк, централен градски площад, в парка срещу кметство "Изток", местността „Ладовица"/в района около стадион „Металург"/, Димова махала за регистрационни документи на домашни любимци и други нарушения по Наредбата за притежаване и отглеждане на животни – домашни любимци /кучета и котки/ и ограничаване популацията на безстопанствени кучета на територията на Община Перник включително и разхождане на кучета с нашийник и неразтеглив повод, като кучетата от породите кавказка овчарка, българско овчарско куче (каракачанка), германски дог, немска овчарка, ризеншнауцер, московска стражева, черен териер, доберман, ротвайлер, бултериер, питбул, стафорширски териер, мастиф, американски булдог, както и едрите кучета с агресивен характер  - са длъжни да разхождат кучетата си с неразтеглив повод до 1,5м и с наморник. От наморник са освободени кучета-водачи на незрящи хора. На нарушителите се налага глоба с фиш до 50лв., а при повторно нарушение в рамките на текущата година се съставя акт за административно нарушение и се издава наказателно постановление за налагане на глоба в размер до 400лв. Санкционираните в хода на проверките са 15 души.

За 10 месеца само 15-ина глобени, за цял Перник. Сутрешна 10 мин. репортерска разходка в района на четвърта детска градина и тринайсто училище показа, че броят на глобените би могъл да се увеличи с 50% само за една сутрин и само в този район.
Тези глоби едва ли ще напълнят бюджета на града, но след месе-два ще се съберат ако не за супермодерен приют, то за приличен такъв. По-важното е, че ще имат възпитаващ ефект за недобросъвестните кучкари. Застрашаващи също толкова живота и здравето на хората колкото и бездомните четириноги.

Днес протест в защита на кучетата отново ще има. Ще се съберат едни хора, някои от любов към кучетата, други от любов към собствения си интерес. Та ще се съберат едни хора, може даже и телевизия да си викнат, а от утре керванът ще продължи да върви, въпреки кучешкият лай.

Прилагането на мерки за овладяване на популацията на кучета ще е неефективно или на хартия. Кучкарите ще продължат да ги хранят с изостаналото в хладилника пред вратите на хората, от извратеното им юивство за грижа. А хора и кучеста ще съжителстват, оцелявайки.
Понякога наистина е страшно да се живее на тази територия


Публикувана на 04.11.2017


0 коментара