info@glashatai.com 21:16 15.07.2024

Да си брезничанин


Да си брезничанин

Казват, че да се родиш на определено място е съдба. Да продължиш да живееш там или просто да не губиш връзката с корените си  е избор. Родените в красивата котловина под връх Любаш са интересни и самобитни хора. Потомци на смели българи, бранили родината в не една и две битки, отстоявали българщината, но и приемали първи модерността на времето, идваща от запад. Брезничани имат привилегията да са наследници на коравия дух, на трудния избор и на чистотата, честността и усещането за чест и достойнство, които само в този край има.

Да си брезничанин, да носиш местните нрави и очарованието на онзи красив, ала труден за разбиране диалект е особен вид хубава емоция. Емоция, позволяваща да се бориш с битието, да се извисиш над дребнотемието, да се гордееш с предците си, да се надсмееш над себе си и несгодите на ежедневието. Та нали само тук пият желязна вода и тя е „вкусна“
Всъщност такъв е и изборът им на празник, защото Видовден е не само празник, той е и паметен ден за брезничани. На този ден са били пренесени костите на българските войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността „Чуряк“ край Брезник. В памет на героите признателните поколения им издигнали паметник.

Такива  са брезничани, горди и с несломим дух, носещи в себе си красотата на природата и в същото време почитта си към силата и, правещи избори, отстояващи своето, борещи се със  зъби и нокти, за своето си, за оцеляването, за живота: своя и този на децата си- все качества, които трябва да се адмирират и уважават.

Затова- адмирации за всички Ви, брезничани! Честит празник!

Легендата гласи, че от незапомнени времена съборът Видовден е бил най-големия в Граово. Срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и близките села излизали в ранни зори, за да събират водата, която се събирала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението „Вида“.

Днес брезничани празнуват: пищно, емоционално и  по народно му. Започва тридневното веселие за Видовден. Започва емблематичният за Граово събор. Ето я и програмата Ето кой ще весели брезничани на Видовден

Готова е фолклорната програма за Видовден

 


Публикувана на 28.06.2024


0 коментара